Loading...
tr usd
USD
0.11%
Amerikan Doları
40,25 TRY
tr euro
EURO
0.43%
Euro
46,88 TRY
tr chf
CHF
0.24%
İsviçre Frangı
50,29 TRY
tr cny
CNY
-0.04%
Çin Yuanı
5,61 TRY
tr gbp
GBP
0.39%
İngiliz Sterlini
54,05 TRY
bist-100
BIST
-1.02%
Bist 100
10.121,52 TRY
gau
GR. ALTIN
1.03%
Gram Altın
4.341,53 TRY
btc
BTC
1.15%
Bitcoin
119.106,35 USDT
eth
ETH
6.43%
Ethereum
3.340,30 USDT
bch
BCH
0.81%
Bitcoin Cash
501,89 USDT
xrp
XRP
3.58%
Ripple
3,02 USDT
ltc
LTC
3%
Litecoin
99,25 USDT
bnb
BNB
2.85%
Binance Coin
709,60 USDT
sol
SOL
6.21%
Solana
174,18 USDT
avax
AVAX
0.32%
Avalanche
22,58 USDT
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Yaz aylarındaki gizli tehlike keneler!

Yaz aylarındaki gizli tehlike keneler!

featured
yaz-aylarindaki-gizli-tehlike-keneler.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, kenelerin hayvan sağlığı için oluşturduğu riskleri anlattı.

Evcil hayvanlar için dış parazitler sağlık riski oluşturuyor

Evcil hayvanlar için dış parazitlerin sağlık riski oluşturduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Bunların en önemlilerinden olan keneler, diğer hayvanlardan kan emen ve örümcek benzeri küçük parazitlerdir. Sekiz bacakları vardır ve kanla dolduğunda daha büyük ve koyu hale gelen yumurta biçimli bir gövdeleri vardır. Pirelerin aksine uçmaz veya zıplamazlar. Bunun yerine, üzerinde oturdukları şeyin yanından geçerken evcil hayvanınızın tüylerine tırmanırlar veya düşerler.” dedi.

Kedilerin köpeklere göre kene kapma riski daha az

Kenelerin ormanlık alanlarda ve çayırlarda yaygın olduğunu ve yıl boyunca aktif olmalarına rağmen, büyük olasılıkla ilkbahar ve sonbahar arasında göründüğünü kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Yaban hayatı aktivitesinin olduğu ılıman ve tropikal iklimlerde bol miktarda bulunur. Kedilerin köpeklere göre kene kapma olasılığı daha düşüktür, ancak yine de olabilir. Ancak bir kene yeni bir konak ararken, evcil hayvanlar ve insanlar dahil olmak üzere yanından geçen herhangi bir memeliye bulaşabilir.” diye konuştu.

Keneyi çıkarırken nelere dikkat edilmeli? 

Kene ısırıklarının hastalık taşıyabildiğini ve bu yüzden onları hemen çıkarmanın önemli olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, şöyle devam etti:

“Hastalığa bağlı olarak, bulaşmanın gerçekleşmesi genellikle en az birkaç saat hatta birkaç gün sürer. Enfekte bir kene ne kadar uzun süre tutunursa, hastalık bulaşma riski o kadar artar. Bir keneyi çıkarırken, kenenin gövdesini sıkmadığınızdan veya başını içinde bırakmadığınızdan emin olun. Vücudunu sıkarsanız veya başını içinde bırakırsanız, bu kanı evcil hayvanınıza geri itebilir ve bu da bir hastalığa yakalanma olasılığını artıracaktır. Kene ısırıkları enfeksiyona, apselere, anemiye, felce ve hatta ölüme neden olabilir. Keneler Lyme hastalığı adı verilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyon taşır. Köpekler, kediler ve insanlar Lyme hastalığına yakalanabilir, ancak kedilerde nadirdir.”

En iyi kene tedavisi için veterinere danışın

Evcil hayvanları kenelerin ısırmasını önlemek için keneleri öldüren veya yapıştıklarında uzaklaştıran kene tedavisi kullanılmasını öneren Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Noktasal tedaviler ve tabletler gibi farklı tedavi türleri vardır. En iyi kene tedavisi için veterinere danışın. Dikkatli olun! Kedilerde asla köpek kene ilacı kullanmayın veya tam tersi. Bazı köpek kene tedavileri kediler için toksik olan ve hatta onlar için ölümcül olabilen kimyasallar içerir.” ifadesinde bulundu.

Keneler deri yüzeyindeki kanla beslenir ve ısırırlar

Tasma, sprey, damla veya hap gibi kene önleyici ürünlerin kene mevsiminde etki sürelerine göre pet hayvanlarında kullanılması önerildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Her ürünün bir kullanılma süresi bulunmaktadır. Keneler deri yüzeyindeki kanla beslenir ve ısırırlar. Derinin altına girmezler. Yapışık keneler deride küçük koyu şişlikler gibi görünür ve beslendikçe büyürler. Boyutları ve renkleri kene türlerine göre değişir. Kene ısırıkları deride kabuklu, iltihaplı yaralar gibi görünebilir ve kene düzgün bir şekilde çıkarılmış olsa bile tamamen iyileşmesi birkaç hafta sürebilir. Keneler vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir ancak genellikle hayvanların ulaşmasının daha zor olduğu bölgelerde bulunurlar, örneğin kulakların içinde ve çevresinde, göz kapaklarının çevresinde, tasma takımlarının altında, ayak parmaklarının arasında, ön bacakların arasında, kuyruk tabanı ve anüs çevresinde.” diye konuştu.

Evcil hayvanda kene olup olmadığını kontrolü de çok önemli

Bazı kene türlerinin çok küçük olduğunu ve görülmekten çok hissedildiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Kenelerin yaygın olduğu çalılık alanlardan geçtikten sonra, kene kaynaklı bir hastalıkla enfeksiyon olasılığını en aza indirmek için evcil hayvanınızda kene olup olmadığını kontrol etmeniz ve bunları olabildiğince çabuk çıkarmanız önemlidir.” dedi.

Arada dışarı çıkan evcil hayvanlar daha az risk altında

Bazı köpeklerin kişilikleri ve cins özellikleri nedeniyle kene konusunda daha yüksek risk altında olabildiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çevreli, “Çoban ve av köpekleri günlerinin çoğunu sahada geçirebilirken, diğer köpekler evde kalmaktan ve sadece ara sıra dışarı çıkmaktan memnundur. Arada dışarı çıkan hayvanlar daha az risk altındadır. Köpeğinizi gezdirirken önlem alın ve cildinizi örtmek için uzun kollu üstler ve pantolonlar giyin. Keneleri durdurmak için böcek kovucu da kullanabilirsiniz. Köpekler, kediler ve sahipleri genellikle açık havada kenelere maruz kalırlar. Keneler bacaklarını uzatarak uzun otların ve çalıların üzerinde durur ve yürürken bir konağa tutunurlar. Ağaçlardan düşmezler, uçmazlar veya konaklar arasında atlamazlar.” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir