Loading...
tr usd
USD
0.05%
Amerikan Doları
38,79 TRY
tr euro
EURO
0.22%
Euro
43,13 TRY
tr chf
CHF
0.25%
İsviçre Frangı
45,99 TRY
tr cny
CNY
0.08%
Çin Yuanı
5,39 TRY
tr gbp
GBP
0.06%
İngiliz Sterlini
51,23 TRY
bist-100
BIST
3.8%
Bist 100
9.747,07 TRY
gau
GR. ALTIN
0%
Gram Altın
4.035,21 TRY
btc
BTC
-0.42%
Bitcoin
102.358,86 USDT
eth
ETH
-1.17%
Ethereum
2.466,32 USDT
bch
BCH
-1.33%
Bitcoin Cash
405,30 USDT
xrp
XRP
-1.78%
Ripple
2,50 USDT
ltc
LTC
-1.52%
Litecoin
102,26 USDT
bnb
BNB
-0.51%
Binance Coin
656,74 USDT
sol
SOL
-1.18%
Solana
172,16 USDT
avax
AVAX
-1.49%
Avalanche
24,46 USDT
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Skolyoz Erken Tanı ile Kontrol Altına Alınabilir

Skolyoz Erken Tanı ile Kontrol Altına Alınabilir

featured
skolyoz-erken-tani-ile-kontrol-altina-alinabilir.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Skolyozun nedenlerine dikkat çeken VM Medical Park Gebze Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Uzmanı Op. Dr. Ercan Kaya, “Adölesan idiopatik skolyoz, en sık ergenlik döneminde, yani 10-18 yaş arasında ortaya çıkar. Bu yaş aralığı, hızlı büyüme ataklarının yaşandığı dönem olduğundan, omurganın dengede kalmakta zorlanması eğriliğin ilerleme riskini artırabilir. Erken teşhis edilen ve doğru şekilde tedavi edilen vakalarda eğrilik, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabilir” dedi.

VM Medical Park Gebze Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Uzmanı Op. Dr. Ercan Kaya, duruş bozuklukları ve çocuklarda skolyoz hakkında açıklamalarda bulundu.

Duruş bozukluklarının ne olduğundan bahseden Op. Dr. Kaya, “Duruş bozuklukları, genel olarak yapısal olmayan ve yapısal olmak üzere ikiye ayrılır. Yapısal olmayan duruş bozuklukları; genellikle yanlış oturma alışkanlıkları, ağır sırt çantaları veya kas dengesizliklerinden kaynaklanır. Bu tür duruş bozuklukları, doğru duruş alışkanlıkları, düzenli egzersizler ve yaşam tarzı değişiklikleriyle düzeltilebilir. Yapısal duruş bozuklukları ise; omurga yapısındaki kalıcı değişikliklerden kaynaklanır. Bu grupta en sık karşılaşılan sorun skolyozdur” diye konuştu.

Skolyozun tanımını yapan Op. Dr. Kaya, Skolyozun, omurganın sağa veya sola doğru, “S” veya “C” şeklinde anormal bir eğrilik göstermesi durumu olduğunu dile getiren Op. Dr. Kaya, “Omurların kendi ekseni etrafında dönmesiyle sırtın asimetrik bir görünüm almasına yol açar. En yaygın türü olan Adölesan İdiopatik Skolyoz (AIS), ergenlik döneminde ortaya çıkar. Diğer skolyoz türleri arasında doğumsal anomalilerden kaynaklanan konjenital skolyoz, sinir-kas hastalıklarına bağlı nöromüsküler skolyoz ve 10 yaş öncesinde görülen erken başlangıçlı skolyoz yer alır” şeklinde konuştu.

GENETİK FAKTÖRLERDEN KAYNAKLANABİLİR

Adölesan idiopatik skolyozun kesin nedeni tam olarak bilinmese de genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığının düşünüldüğünü söyleyen Op. Dr. Kaya, “Ailede skolyoz öyküsü olan çocuklarda risk daha yüksektir. Hormonal değişiklikler, sinir-kas dengesizlikleri ve hızlı büyüme döneminde omurganın dengede kalmakta zorlanması da olası nedenler arasında yer alır” dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİ

Skolyozun belirgin bir ağrıya yol açmadığı için ilerleyişinin farkedilmeyebileceğine değinen Op. Dr. Kaya, skolyozda görülebilecek belirtileri şöyle sıraladı:

  • “Omuzların, kalçaların veya kürek kemiklerinin asimetrik duruşu,
  • Bir omuzun diğerinden daha yüksek olması,
  • Bel çizgisinin dengesiz görünmesi,
  • Öne eğilme sırasında sırtta bir çıkıntının fark edilmesi”

10-18 YAŞ ARALIĞINDA ORTAYA ÇIKAR

Skolyozun hangi yaşlarda daha sık görüldüğünü belirten Op. Dr. Kaya, “Adölesan idiopatik skolyoz en sık ergenlik döneminde, yani 10-18 yaş arasında ortaya çıkar. Bu yaş aralığı, hızlı büyüme ataklarının yaşandığı dönem olduğundan, omurganın dengede kalmakta zorlanması eğriliğin ilerleme riskini artırabilir. Kız çocuklarında hem görülme sıklığı hem de eğrilik derecesinin ilerleme riski erkeklere kıyasla daha yüksektir” açıklamasında bulundu.

TEŞHİS SÜRECİ

Skolyozun kendiliğinden düzelmediğini ve doğrudan önleme yöntemlerinin olmadığına dikkat çeken Op. Dr. Kaya, şu bilgileri paylaştı:

“Erken teşhis edilen ve doğru şekilde tedavi edilen vakalarda eğrilik, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabilir. Teşhis, muayene ve görüntüleme yöntemleri ile konur. Hekim çocuğun omuz, kalça ve bel hizasını kontrol eder. Öne eğilme ile omurgadaki asimetriler gözlemlenir. Skolyozun kesin teşhisi ve eğrilik derecesinin ölçülmesi için röntgen çekilir. Gerek görülen bazı hastalarda omuriliği değerlendirmek için MR da çekilebilir.”

FİZİK TEDAVİ UYGULANABİLİR

Tedavi yollarına bahseden Op. Dr. Kaya, “Tedavi, eğriliğin derecesine, çocuğun yaşına ve büyüme potansiyeline göre değişir. Her aşamada fizik tedaviyle desteklenmekle birlikte; hafif skolyoz vakaları, düzenli kontrollerle takip edilir. Orta dereceli eğriliklerde, omurganın eğrilik derecesinin ilerlemesini önlemek için skolyoz korsesi kullanılır. İleri skolyoz vakalarında ise omurganın düzeltilmesi için cerrahi operasyon gerekir” dedi.

AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER

Son olarak ailelere düşen görevleri anlatan Op. Dr. Kaya, “Aileler, çocuklarının sırtını düzenli olarak çıplak vaziyette hem dik hem de öne doğru eğilmiş halde gözlemeliler. Omurgasının düz bir hat üzerinde olup olmadığı ve yukarıdaki belirtilerin olup olmadığını kontrol etmeliler. Herhangi bir asimetri farkettiklerinde bir omurga cerrahına başvurmalılar” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir