Loading...
tr usd
USD
0.08%
Amerikan Doları
38,16 TRY
tr euro
EURO
-0.14%
Euro
43,63 TRY
tr chf
CHF
-0.23%
İsviçre Frangı
46,79 TRY
tr cny
CNY
0.04%
Çin Yuanı
5,22 TRY
tr gbp
GBP
0.15%
İngiliz Sterlini
50,82 TRY
bist-100
BIST
-1.36%
Bist 100
9.266,09 TRY
gau
GR. ALTIN
0.4%
Gram Altın
4.115,07 TRY
btc
BTC
0.35%
Bitcoin
84.323,41 USDT
eth
ETH
0.57%
Ethereum
1.586,21 USDT
bch
BCH
2.82%
Bitcoin Cash
330,68 USDT
xrp
XRP
-0.23%
Ripple
2,08 USDT
ltc
LTC
0.91%
Litecoin
75,00 USDT
bnb
BNB
0.19%
Binance Coin
583,92 USDT
sol
SOL
0.48%
Solana
131,96 USDT
avax
AVAX
0.88%
Avalanche
18,93 USDT
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Samsung inovasyonları görüntü kalitesine yenilik getiriyor 

Samsung inovasyonları görüntü kalitesine yenilik getiriyor 

featured
samsung-inovasyonlari-goruntu-kalitesine-yenilik-getiriyor.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samsung inovasyonları görüntü kalitesine yenilik getiriyor 

 

2014 yılında dünyanın ilk kadmiyum içermeyen Quantum Dot malzemesini geliştiren Samsung Electronics, bu dönemde SUHD TV’leriyle Quantum Dot teknolojisini başarıyla ürünlerine taşıdı. Samsung, 2017’den bu yana kendi Quantum Dot teknolojisine sahip QLED TV serisi ile Quantum Dot ustalığını ileri taşımaya devam ediyor.

 

Samsung Electronics ekran inovasyonunda yeni bir dönem başlatıyor. Yeni nesil malzeme olarak dikkat çeken Quantum Dot’ları; ekranlar, tıbbi cihazlar ve güneş pilleri de dahil olmak üzere çok çeşitli uygulama alanına sahip olmasıyla öne çıkıyor. 2014 yılında dünyanın ilk kadmiyum içermeyen Quantum Dot malzemesini geliştiren Samsung Electronics, Quantum Dot teknolojisindeki sürekli inovasyonlarıyla bu alana öncülük etmeye devam ediyor.

 

Ekran inovasyonunda yeni dönem: Quantum Dot

İnsan saçından on binlerce kat daha ince olan Quantum Dot’ları, ultra ince yarı iletken parçacıklardan oluşuyor. Geliştirilmeye başlandığından bu yana Quantum Dot’ları, yüksek düzeyde renk doğruluğu ve parlaklık sağlamalarına olanak tanıyan fiziksel özellikleriyle, ekran teknolojilerinde devrim yaratan bir konuma sahip oldu. Ekranlarda kullanıldığında, insan gözünün algıladığı renklerle yakından eşleşen geniş bir renk gamını destekleyen Quantum Dot’ları, daha doğru siyah seviyeleri sunmak için piksel düzeyinde ışık ayarı yapmayı kolaylaştırıyor. Her yöne ışık yayan Quantum Dot’ları, daha rahat bir izleme deneyimi için maruz kalınan mavi ışığı en aza indirirken, her görüş açısından eşit parlaklık ve tutarlı renkler sunuyor.

 

Quantum Dot TV’leri diğerlerinden ayıran nedir?

TV endüstrisinde Quantum Dot’larının ticarileştirilmesine yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları devam ederken, bu malzeme, ekran teknolojisinde oyunun kurallarını değiştiren bir unsur haline geldi. Bu nedenle, son zamanlarda müşterilere geniş bir seçenek yelpazesi sunan çeşitli Quantum Dot özellikli TV’ler piyasaya çıktı. Bununla birlikte, Quantum Dot TV’lerin sunduğu temel farklılıklar, teknolojinin nasıl uygulandığına ve ekranın genel kalitesine de dayanıyor. Üstün bir izleme deneyimi sağlamak için Quantum Dot içeriğinin miktarı, Quantum Dot katmanının kalitesi ve kadmiyum içermeyen malzemelerin kullanımı gibi faktörler de göz önünde bulunduruluyor.

 

Quantum Dot özellikli bir TV’nin gerçek kalitesi, Quantum Dot içeriğiyle tanımlanıyor. Quantum Dot katmanının, yalnızca Quantum Dot’ların sunabileceği canlı, zengin görüntü kalitesi ve renk ifadesini elde etmek için en az milyonda 3.000 parça (ppm) malzeme içermesi gerekiyor. Samsung QLED’ler ayrı bir fosfor katmanı ihtiyacını ortadan kaldırarak diğer Samsung TV modellerine göre ışık ve enerji verimliliğini artırıyor ve daha canlı renkler sunuyor. 

 

Samsung Quantum Dot kullanılan OLED modelleri ise (QD-OLED) kendinden yayılan ışık kaynağı ve Quantum Dot katmanını birleştirerek derin siyahlar ve yüksek renk kalitesiyle önceki Samsung TV modellerine göre görüntü kalitesini üst seviyeye taşıyor. Her durumda yeterli Quantum Dot içeren özelleşmiş bir Quantum Dot katmanı, birinci sınıf görüntü kalitesinin ve uzun ömürlü kullanımın anahtarı olarak öne çıkıyor.

 

Samsung kadmiyum içermeyen teknolojisine imza attı

Quantum Dot TV’lerin ilk gelişme aşamalarında kadmiyum, renk üretimi ve kontrast oranı gibi Quantum Dot’larının temel faydalarını elde etmek için gerekli bir elementti. O zamanlar kadmiyum, Quantum Dot’ları üretmek için en verimli malzeme olarak kabul ediliyordu. Ancak kadmiyumun zehirli olması, Quantum Dot teknolojisinin ticarileştirilmesinin önünde önemli bir engel oluşturuyordu. Çevresel açıdan ciddi tehditler barındıran bu element, en uygun malzeme olmasına rağmen Quantum Dot teknolojisinin uygulanmasını ve yaygın bir şekilde kullanılmasını zorlaştırıyordu. Samsung, bu zorluğa bir çözüm sunarak 2014 yılında kadmiyum içermeyen ve Quantum Dot malzemesini geliştirdi ve daha sonraki yıllarda geliştirdiği Quantum Dot teknolojisini SUHD TV’lerinde kullanıp başarılı bir şekilde Quantum Dot TV’lerde yeni bir dönem başlattı.

 

Quantum Dot teknolojisinde 10 yıllık inovasyon liderliği 

Quantum Dot teknolojisinin potansiyelini keşfeden Samsung, kesintisiz araştırma ve yatırımlar yoluyla son on yılda küresel ekran pazarındaki inovasyonlara da öncülük etti. Samsung, Quantum Dot teknolojisini araştırma ve geliştirme çalışmalarına, kadmiyum içermeyen malzemeler üzerinde sınırlı araştırmaların olduğu bir dönemde, 2001 yılında başladı. O dönemde, canlı renkler elde etmek için nano boyutta parçacıkların tek tip hale getirilmesi gerekiyordu. Ancak, teknoloji ve araştırma eksikliği, seri üretime geçmeyi son derece zorlaştırıyordu. Tüm bu engellere rağmen Samsung, 2014 yılında kadmiyum içermeyen bir nanokristal malzeme üretmeyi başardı. O zamandan bugüne, şirket 150’den fazla patent aldı, kapsamlı bir uzmanlığa sahip oldu ve teknolojiyi daha da geliştirmek için sürekli çalıştı. Samsung’un uzun soluklu çabaları, 2015 yılında şirketin kadmiyum içermeyen Quantum Dot teknolojisine sahip ilk SUHD TV’lerini tanıtmasıyla meyvelerini verdi.

 

Samsung’un QLED serisi 2017 yılında piyasaya sürüldü ve bu adım, OLED TV’lerin sınırlamalarını aşan premium TV’lerde yeni bir standart belirledi. Metal Quantum Dot teknolojisini uygulayarak Dijital Sinema Girişimi’nin renk standardı DCI-P3’ü yakalayan Samsung, %100’e yakın renk hacmi başarısı elde etti. Özellikle, inorganik Quantum Dot teknolojisinin kullanımı, ekran yanmalarının önüne geçerek tutarlı görüntü kalitesinin her zaman korunmasını sağladı.

 

2019 yılında ekranlarda kırmızı ışık yayan element geliştirmedeki başarısının ardından Samsung, üç ana QLED rengi arasında uygulanması en zor olarak kabul edilen mavi ışığı kendinden yayan QLED’lerin verimliliğini sektörün en yüksek oranı olan %20,2’ye yükseltti.

 

Samsung İleri Teknoloji Enstitüsü’nden Dr. Eunjoo Chang bu başarıyla ilgili olarak, “Kendinden ışık yayan OLED’ler için mavi bir malzemenin keşfedilmesi ve cihaz düzeyinde endüstri lideri bir performans gösterilmesi, bu araştırmanın önemli başarısıydı. Samsung’un kendi geliştirdiği Quantum Dot teknolojisi bir kez daha teknik engellerin üstesinden geldi” dedi.

 

En yeni teknolojilerde kaydedilen gelişmeler, QD-OLED TV’lerin piyasaya sürülmesini sağladı. Quantum Dot teknolojisi ile OLED ekranların entegre edildiği QD-OLED TV’ler, CES 2022’de En İyi İnovasyon Ödülü kazanarak tarihe geçti. Sürekli inovasyon yoluyla Quantum Dot teknolojilerini geliştirmeye kendini adayan Samsung; yüksek parlaklık, renk doğruluğu ve frekans sunarak QLED’den Neo QLED’e kadar lider ekran teknolojilerine yatırım yapmaya devam ediyor. Samsung’un Quantum Dot inovasyonları sayesinde, ekran teknolojilerinin geleceği her zamankinden daha parlak.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir