TÜSAP Sağlık Platformu Sağlık Finansmanı Vizyon Toplantısı, İstanbul Atlas Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, sağlık endüstrisinin temel görevinin koruyucu, önleyici, tanı ve tedavi gibi kapsayıcı bir role sahip olmasına rağmen tanı ve tedaviye odaklandığını, “hastalık endüstrisi” olarak adlandırılabilecek bir ekosistemin etkin olduğunu söyledi. Koruyucu sağlık endüstrisinin hâkim olduğu bir ekosistemin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Aydın, “İçinde bulunduğumuz ve hastalık endüstrisi diye tanımladığımız reaktif sistem yerine proaktif bir sisteme ihtiyacımız var” dedi.
İstanbul Atlas Üniversitesi Vadi Kampüs’te gerçekleşen TÜSAP Sağlık Platformu Sağlık Finansmanı Vizyon Toplantısı, Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci’nin yanı sıra sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Türkiye Sağlık Platformu üyeleri, sağlık sektörünün mevcut durumunu değerlendirip geleceğe yönelik vizyon tartışmaları yapmak ve sektörün geleceğine yön verecek nitelikli bilgiler üretmek amacıyla “Koruyucu Sağlık Endüstrisinin Geliştirilmesinde Sigortanın Rolü” temasıyla bir araya geldi.
Prof. Dr. Sabahattin Aydın: “Hastalık endüstrisi yerine sağlık endüstrisi olmalı”
TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, açılış konuşmasında sağlık endüstrisinin temel görevinin koruyucu, önleyici, tanı ve tedavi gibi kapsayıcı bir role sahip olmasına ve tüm eleştirilere rağmen tanı ve tedaviye odaklandığını, bu durumdan sektörün de şikayetçi olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Aydın, “Bu durumun pek çok sebebi var. Talep orada, ekonominin döndüğü yer orası. İster istemez endüstri, o yöne doğru kayıyor. O yüzden sık sık hastalık endüstrisi denildiğini duyarız. Hastalık endüstrisi, bilimsel bir kavram değil, eleştirel bir kavram. Burada sağlık endüstrisinin hastalıklara karşı reaktif tutumuna karşı eleştirel bir kavramdan söz ediyoruz. Hastalık endüstrisi deyince, sağlığı bozan, hastalıkları artıran, risk faktörlerini göz ardı eden hatta sağlık taleplerini sömüren bir ekonomik sistemi kastediyoruz. Konuyu ısrarla koruyucu sağlık endüstrisi diye çekmeye çalışmak için aslında bilmeden içine düştüğümüz bu girdaplardan biraz da kurtulmaya çalışma çabasıdır. Böyle anlaşılmasını arzu ediyoruz” dedi.
Prof. Dr. Sabahattin Aydın: “Reaktif sistem yerine proaktif bir sisteme ihtiyacımız var”
Koruyucu sağlık endüstrisinin hâkim olduğu bir ekosistemin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Sabahattin Aydın, “Koruyucu sağlık endüstrisi deyince neyi kastediyoruz? Tedaviden çok önleme, koruma, risk faktörlerini azaltma, toplumsal sağlık direncini artırmayı amaçlayan bütün hizmetler, teknolojiler, ürünler ve politikaların içinde olduğu bir ekosistemi kastediyoruz. Dolayısıyla böyle bir ekosistem hayal ettiğimiz için bunu alt kısımlarıyla gündeme taşımaya çalışıyoruz. Mevcut içinde bulunduğumuz hastalık endüstrisi diye tanımladığımız reaktif sistem yerine proaktif bir sisteme ihtiyacımız var. Olaya bu açıdan bakmamız gerekiyor. Tabii bunun için endüstriyi geliştirecek teşviklere ve talep oluşturmaya çok ciddi ihtiyacımız var” diye konuştu.
Prof. Dr. Ersoy Kocabıçak: “Sigorta sistemleri, koruyucu sağlık hizmetlerinin kapsayıcılığı ve sürdürülebilirliği açısından kritik önemde”
Atlas Üniversitesi Rektörü, Beyin ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr. Ersoy Kocabıçak, açılış konuşmasında “Bugün burada, sağlık sistemimizin geleceği adına son derece önemli bir konuyu ele almak üzere bir aradayız. 42. vizyon toplantımızın teması “Koruyucu Sağlık Endüstrisinin Geliştirilmesinde Sigortanın Rolü”. Tartışacak olduğumuz konu yalnızca sağlık alanında çalışan profesyoneller için değil, toplumun tüm kesimleri için stratejik bir öneme sahip. Sigorta sistemlerinin, koruyucu sağlık hizmetlerinin kapsayıcılığı ve sürdürülebilirliği açısından ne denli kritik bir rol oynadığını bugün daha net biçimde anlıyoruz. İşte bu toplantı da hem mevcut durumu değerlendirmek hem de geleceğe yönelik ortak bir vizyon geliştirmek açısından çok kıymetli. Bugün burada yapacağımız değerlendirmelerin, yalnızca mevcut durumu analiz etmekle kalmayıp, geleceğe dair bütüncül, yenilikçi ve uygulanabilir stratejiler geliştirmeye vesile olacağına inanıyorum. Toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğumuz memnuniyeti bir kez daha ifade ediyor, katkı sunacak tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Hepimiz için verimli, yapıcı ve ufuk açıcı bir toplantı diliyorum” diye konuştu.
Koruyucu sağlık endüstrisinin geliştirilmesinde sigortanın rolü tartışıldı
Açılış konuşmalarının ardından panel gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Özsarı’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde SGK Başkan Yardımcısı Uğur Ecevit ve BUPA Türkiye Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürcan, koruyucu sağlık endüstrisinin geliştirilmesinde sigorta sektörünün rolünü tartıştı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı