Loading...
tr usd
USD
0.34%
Amerikan Doları
38,10 TRY
tr euro
EURO
0.15%
Euro
43,49 TRY
tr chf
CHF
0.68%
İsviçre Frangı
46,92 TRY
tr cny
CNY
0.08%
Çin Yuanı
5,24 TRY
tr gbp
GBP
0.12%
İngiliz Sterlini
51,09 TRY
bist-100
BIST
-0.84%
Bist 100
9.317,24 TRY
gau
GR. ALTIN
0.33%
Gram Altın
4.076,87 TRY
btc
BTC
1.1%
Bitcoin
85.394,15 USDT
eth
ETH
0.73%
Ethereum
1.600,26 USDT
bch
BCH
1.12%
Bitcoin Cash
338,77 USDT
xrp
XRP
0.92%
Ripple
2,08 USDT
ltc
LTC
0.19%
Litecoin
76,14 USDT
bnb
BNB
-0.42%
Binance Coin
589,25 USDT
sol
SOL
3.95%
Solana
139,36 USDT
avax
AVAX
3.17%
Avalanche
19,68 USDT
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Ege Üniversitesinde arkeolojik tekstiller için yenilikçi temizlik cihazı geliştirildi

Ege Üniversitesinde arkeolojik tekstiller için yenilikçi temizlik cihazı geliştirildi

featured
ege-universitesinde-arkeolojik-tekstiller-icin-yenilikci-temizlik-cihazi-gelistirildi.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege Üniversitesinde arkeolojik tekstiller için yenilikçi temizlik cihazı geliştirildi

 Ege Üniversitesi öncülüğünde yürütülen bilimsel bir çalışmayla, arkeolojik kazılarda bulunan hassas tekstil malzemelerinin temizlenmesine yönelik yenilikçi bir cihaz geliştirildi. Arkeoloji ve konservasyon alanında yenilikçi çözümler sunan cihaz; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil belgesi almaya hak kazandı.

 Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı, milli yenilik ödüllü araştırma üniversitemiz bünyesinde görev yapan bilim insanları disiplinlerarası bir anlayışla çalışarak, yenilikçi projelere imza atmaya devam ediyorlar. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin kalitesi tescillenen üniversitemiz ekosistemi içerisinde hem bilim dünyasına hem literatüre önemli katkılar sunuyorlar. Araştırmacılarımız tarafından yürütülen projeler ürüne dönüşerek ulusal ve uluslararası arenada tescillenerek bilimin ve  sektörün  hizmetine sunuluyor. Multidisipliner araştırma gurubu tarafından hazırlanan proje kapsamında arkeolojik tekstiller için yenilikçi temizlik cihazı geliştirildi. Müzeler, restorasyon laboratuvarları ve arkeoloji ekipleri tarafından yaygın olarak kullanılması beklenen cihaz tescillenerek patent aldı. Proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

         “Cihaz, multidisipliner araştırma grubu tarafından tasarlandı”

Proje, Ege Üniversitesi ev sahipliğinde, Slovenya’daki Ljubljana Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyelerinin iş birliğiyle hayata geçirildi.

Cihaz, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur’un Başur Höyük’te yürüttüğü çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan tekstil malzemelerini inceleyen Prof. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, Prof. Dr. Andrej Demsar ve multidisipliner araştırma grubu tarafından tasarlandı. Ekip, arkeolojik tekstil malzemelerinin korunarak temizlenmesine duyulan ihtiyacı göz önünde bulundurarak bu cihazı geliştirdi. Çalışma grubunda Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur ve Prof. Dr. Gamze Süpüren Mengüç, Doç. Dr. Serkan Boz, Dr. Fatma Gündüz Balpetek, Dr. İnan Aydoğan, Dr. Metin Batıhan, Arkeolog Öznur Özmen Batıhan, Prof. Dr. Andrej Demsar, Dr. Mirjam Leskovsek ve Dr. Barbara Goljiaj yer aldı.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen cihazın patent lisanslaması tamamlanarak ticarileşme süreci de başlatıldı.

“Arkeolojik tekstiller zarar görmeden temizlenecek”

Araştırmacılar, cihazın hem akademik hem de endüstriyel anlamda büyük katkı sunacağını belirterek, “Bu cihaz sayesinde arkeolojik tekstil malzemeleri zarar görmeden temizlenebilecek. Uluslararası ve üniversitelerarası iş birliğiyle yürütülen bu çalışma, kültürel mirasın korunmasına önemli bir katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Arkeoloji ve konservasyon alanında devrim niteliğinde bir yenilik sunan bu cihazın, önümüzdeki dönemde müzeler, restorasyon laboratuvarları ve arkeoloji ekipleri tarafından yaygın olarak kullanılması bekleniyor.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir