Loading...
tr usd
USD
0.34%
Amerikan Doları
38,10 TRY
tr euro
EURO
0.15%
Euro
43,49 TRY
tr chf
CHF
0.68%
İsviçre Frangı
46,92 TRY
tr cny
CNY
0.08%
Çin Yuanı
5,24 TRY
tr gbp
GBP
0.12%
İngiliz Sterlini
51,09 TRY
bist-100
BIST
-0.84%
Bist 100
9.317,24 TRY
gau
GR. ALTIN
0.33%
Gram Altın
4.076,87 TRY
btc
BTC
0.12%
Bitcoin
85.186,12 USDT
eth
ETH
0.17%
Ethereum
1.615,97 USDT
bch
BCH
1.67%
Bitcoin Cash
340,94 USDT
xrp
XRP
-0.18%
Ripple
2,08 USDT
ltc
LTC
0.8%
Litecoin
76,70 USDT
bnb
BNB
0.36%
Binance Coin
593,83 USDT
sol
SOL
0.88%
Solana
141,09 USDT
avax
AVAX
0.12%
Avalanche
19,91 USDT
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. DeepSeek temalı dolandırıcılıklara dikkat

DeepSeek temalı dolandırıcılıklara dikkat

featured
deepseek-temali-dolandiriciliklara-dikkat.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siber suçlular, DeepSeek üzerinden para kazanmayı amaçlayan saldırılar başlatmak için zaman kaybetmediler. Siber güvenlik şirketi ESET, DeepSeek temalı dolandırıcılıklardan korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu, önerilerini paylaştı. 

 

Siber suçluların en son trendleri ve teknolojileri yakalamakta, bunları kendi kazançları için kullanmakta son derece hızlı olduklarını söylemek neredeyse bir klişe haline geldi. DeepSeek ve onun son teknoloji yapay zekâ modelleri etrafında yaşanan dolandırıcılık hikâyeleri de hızla  artmaya başladı.  Az bilinen Çinli girişimin R1 akıl yürütme modeli dünyayı kasıp kavurmaya başladığından bu yana, güvenlik araştırmacıları bu girişimin popülerlik kazanmasından faydalanmaya yönelik bir dizi dolandırıcılık girişimi tespit etti. Bunun yanı sıra DeepSeek gizlilik ve güvenlik uygulamaları konusunda yoğun bir incelemeyle karşı karşıya kaldı ve -sadece DeepSeek’in değil – yapay zekâ modellerini çevreleyen çeşitli riskleri gün ışığına çıkardı.

Hızlı yükselişinin hemen ardından DeepSeek, yeni kullanıcı kayıtlarını askıya almasına neden olan “büyük ölçekli bir siber saldırının” hedefi olduğunu açıkladı. Bulut siber güvenlik şirketi WizDeepSeek’e ait olan ve API anahtarlarını, sistem günlüklerini, kullanıcı sohbet istemlerini ve diğer hassas bilgileri yanlışlıkla açık internete ifşa eden bir veri tabanı buldu. DeepSeek o zamandan beri veri tabanını kilitledi.

Siber güvenlik firmaları DeepSeek’in yapay zekâ modellerinin sözde şeytani jailbreak saldırılarına karşı hassas olduğunu ve güvenlik korkuluklarının fidye yazılımları da dahil olmak üzere kötü niyetli çıktılar üretmek ve toksinler ve patlayıcılar oluşturmak, ayrıntılı talimatlar gibi içerikler üretmek için alt edilebileceğini tespit etti. TikTok ve diğer Çin çevrimiçi hizmetlerinde olduğu gibi, DeepSeek’in veri toplama uygulamaları da Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda, İtalya ve Fransa’daki düzenleyici makamlar da dahil olmak üzere hemen incelemeye alındı.

 

Dikkat edilmesi gerekenler

İster viral yeni bir uygulama ister bir sosyal medya platformu isterse de yapay zekâ araçlarıyla ilgili en son dedikodular olsun siber suçlular, en son moda ve trendleri taktiklerine dahil etmekte oldukça ustalar. Kendinizi DeepSeek temalı dolandırıcılıklardan korumak için popülerliğinden faydalanmaya çalışan ve sizi şüpheli bağlantılara tıklamaya iten e-posta veya sosyal medya mesajlarına karşı çok dikkatli olun. 

 

Gerçekten de yapay zekâ araçları son derece ikna edici kimlik avı kampanyaları ve diğer sosyal mühendislik saldırıları oluşturmak için kullanılabildiğinden özellikle yatırım fırsatları gibi gerçek olamayacak kadar iyi bir şey sunuyorlarsa veya aciliyet hissi yaratıyorlarsa bu gelen mesajlara şüpheyle yaklaşın. Mesajlarda adı geçen şirket veya kişiyle doğrulanmış kanallar aracılığıyla iletişime geçmeniz ve web tarayıcınıza yazarak doğrudan resmî web sitesine gitmeniz daha iyi olacaktır.

 

Çevrimiçi hesaplarınızı mümkün olan her yerde iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) ile güçlendirin, böylece siber suçluların kimlik bilgilerinizi ele geçirseler bile hesaplarınıza erişmeleri çok daha zor olacaktır. Söylemeye gerek yok, tüm cihazlarınızda çok katmanlı güvenlik yazılımı kullandığınızdan da emin olun. DeepSeek ya da başka herhangi bir yapay zekâ modeliyle etkileşime girerken isimler, e-posta adresleri ve hassas kişisel tercihler de dahil olmak üzere girdiğiniz verilere dikkat edin. Aynı şey kurumsal ve diğer hassas veriler için de geçerli.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir