Loading...
tr usd
USD
0.34%
Amerikan Doları
38,10 TRY
tr euro
EURO
0.15%
Euro
43,49 TRY
tr chf
CHF
0.68%
İsviçre Frangı
46,92 TRY
tr cny
CNY
0.08%
Çin Yuanı
5,24 TRY
tr gbp
GBP
0.12%
İngiliz Sterlini
51,09 TRY
bist-100
BIST
-0.84%
Bist 100
9.317,24 TRY
gau
GR. ALTIN
0.33%
Gram Altın
4.076,87 TRY
btc
BTC
0.76%
Bitcoin
85.111,09 USDT
eth
ETH
1.64%
Ethereum
1.614,72 USDT
bch
BCH
0.08%
Bitcoin Cash
335,28 USDT
xrp
XRP
1.02%
Ripple
2,08 USDT
ltc
LTC
0.28%
Litecoin
76,22 USDT
bnb
BNB
0.12%
Binance Coin
592,43 USDT
sol
SOL
3.9%
Solana
139,28 USDT
avax
AVAX
4.52%
Avalanche
19,93 USDT
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bu proje ile Kalıtsal Hemolitik Aneminin nadir genetik mekanizmaları tespit edilecek

Bu proje ile Kalıtsal Hemolitik Aneminin nadir genetik mekanizmaları tespit edilecek

featured
bu-proje-ile-kalitsal-hemolitik-aneminin-nadir-genetik-mekanizmalari-tespit-edilecek.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Egeli bilim ekibi Türkiye ve dünyada bir ilke daha imza atacak

Bu proje ile Kalıtsal Hemolitik Aneminin nadir genetik mekanizmaları tespit edilecek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Genetik Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Esra Işık’ın yürütücülüğünde hazırlanan “Genetik Nedeni Belirlenememiş Kalıtsal Hemolitik Anemi Hastalarında Tüm Genom Dizileme ile Nadir Moleküler Mekanizmalar ve Aday Genlerin Araştırılması” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan bu proje ile Kalıtsal Hastalık Anemisi (KHA) hastalarında tüm genom dizileme (WGS) yöntemiyle bugüne kadar tespit edilemeyen nadir genetik mekanizmaların tespit edilmesi hedefleniyor.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Esra Işık’ı ve ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan bu çalışmasından dolayı tebrik ederek başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı, milli yenilik ödüllü, sağlık temalı, öncü araştırma üniversitemiz bünyesinde görev yapan bilim insanları yenilikçi ve özgün projeler hazırlamaya devam ediyor. Üniversitemiz, ülkemizin güçlü sağlık altyapısına sahip yükseköğretim kurumları arasında ön sıralarda yer alıyor. Tıp eğitimde ve klinik araştırmalarda küresel düzeyde referans gösterilen Tıp Fakültemiz, bir yandan modern tıbbın donanımlı hekimlerini yetiştirirken diğer yandan da insan ve toplum sağlığına yönelik sunduğu tanı ve tedavi hizmetleri ile öncü konumunu sürdürüyor. Tıp Fakültemiz bilim insanları yürüttükleri özgün ve yenilikçi bilimsel çalışmalarla hem literatüre katkı yapıyor hem de insanlığın sorunlarına çözüm sunuyor. Doç. Dr. Esra Işık yürütücülüğünde, multidisipliner bir anlayışla hazırlanan proje TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Proje Ekibimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

“Projemiz multidisipliner iş birliğiyle yürütülecek”

Yürütülen çalışma ile ilgili bilgi veren EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Esra Işık ise  “Genetik Nedeni Belirlenememiş Kalıtsal Hemolitik Anemi Hastalarında Tüm Genom Dizileme ile Nadir Moleküler Mekanizmalar ve Aday Genlerin Araştırılması başlıklı projemiz TÜBİTAK 1001 desteği almaya hak kazanmıştır. Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan bu proje ile KHA hastalarında tüm genom dizileme (WGS) yöntemiyle bugüne kadar tespit edilemeyen nadir genetik mekanizmalarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktayız. Yeni moleküler mekanizmaların keşfi sayesinde kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarına kapı aralanacak ve hastalara özgün takip planları oluşturulabilecektir. Bu çalışmamız, Ege Üniversitesi Çocuk Genetik Hastalıkları, Çocuk Hematoloji ve Tıbbi Biyoloji Bilim Dallarının multidisipliner iş birliğiyle yürütülerek üniversitemizi ve ülkemizi bu alanda öncü konuma taşıyacaktır” dedi.

Yürütücülüğünü Doç. Dr. Esra Işık’ın yaptığı projede Prof. Dr. Yeşim Aydınok, Prof. Dr. Tahir Atik, Doç. Dr. Nur Selvi Günel, Doç. Dr. Nihal Karadaş, Uzm. Dr. Türkan Turkut Tan, Uzm. Dr. Yusuf Can Doğan ve Dr. Mehmet Mert Topaloğlu yer alıyor.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir