Loading...
tr usd
USD
0.01%
Amerikan Doları
38,76 TRY
tr euro
EURO
-1.48%
Euro
43,00 TRY
tr chf
CHF
-1.54%
İsviçre Frangı
45,91 TRY
tr cny
CNY
0.54%
Çin Yuanı
5,38 TRY
tr gbp
GBP
-0.89%
İngiliz Sterlini
51,15 TRY
bist-100
BIST
3.8%
Bist 100
9.747,07 TRY
gau
GR. ALTIN
-2.98%
Gram Altın
4.020,26 TRY
btc
BTC
-1.41%
Bitcoin
102.651,33 USDT
eth
ETH
-1.48%
Ethereum
2.477,35 USDT
bch
BCH
0.73%
Bitcoin Cash
411,34 USDT
xrp
XRP
8.71%
Ripple
2,57 USDT
ltc
LTC
1.89%
Litecoin
102,01 USDT
bnb
BNB
1.65%
Binance Coin
661,88 USDT
sol
SOL
-0.43%
Solana
172,44 USDT
avax
AVAX
-0.33%
Avalanche
24,70 USDT
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Türkiye olması gerekenden iki kat fazla tuz tüketiyor

Türkiye olması gerekenden iki kat fazla tuz tüketiyor

featured
turkiye-olmasi-gerekenden-iki-kat-fazla-tuz-tuketiyor.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıdalarda tat verici olarak tüketilen tuz, Türkiye’nin sofra kültüründe önemli bir yer tutuyor. Ancak yemeklerin lezzetini artırmak için normalden fazla kullanılması, özellikle ilerleyen yaşlarla birlikte pek çok sağlık problemini beraberinde getiriyor. Tuz, vücudun ihtiyaç duyduğu bir mineral olsa da fazlası hayatı tehdit ediyor diyen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Başta hipertansiyon ve damar sertliği olmak üzere böbrek yetmezliği, inme, böbrek taşı, kemik erimesi ve mide kanseri gibi ciddi pek çok rahatsızlık bu beslenme alışkanlığı yüzünden gündeme geliyor. Özellikle diyabetliler, hipertansiyonu olanlar, kalp hastaları, obezler, yaşlılar ve düzenli ilaç kullanan kişiler tuz tüketimine çok dikkat etmeli” dedi. 

Türkiye’de kişi başı günlük tuz tüketiminin 9,9 gram olduğunu ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu miktarın 5 gramın altına düşmesi gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Vücuda alınan tuzun yaklaşık yüzde 99,5’i böbreklerden geri emiliyor. Fazla miktarda tuz tüketimi kaynaklı hipertansiyon, damar sertliği ve böbrek taşı gibi rahatsızlıklar bu organları olumsuz etkiliyor ve çeşitli hastalıkları beraberinde getiriyor. Günlük tüketim miktarında bir çay kaşığının geçilmemesi çok önemli” dedi.

Tuz atmadan önce yemeğin tadına bakılmalı

Tadım yapılmadan yemeğe tuz atmanın çok yanlış bir yaşam tarzı örneği olduğunun altını çizen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Kişinin yemeğin tuzu ile ilgili bir sorun olup olmadığı konusunda bir bilgisi yokken yemeğe tuz eklemesi, günlük yaşantısındaki, sorunu görmeden çözüm arayışına girmek gibi hatalı ve gereksiz reflekslerinden biri olabilir” açıklamasında bulundu.

Gizli tuz alımından da bahseden Atasoyu, “Peynir çeşitleri, zeytinler, ketçap ve mayonez gibi hazır soslar, kavrulmuş kuru yemişler, hazır çorbalar, bulyonlar, konserve yiyecekler, turşu, sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri, cipsler, bisküviler, krakerler ve hazır ayranlar gibi gizli tuz içeren gıdaları tüketirken ölçülü olmakta fayda var” diye ekledi.

 

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, ihtiyaçtan fazla tüketilen tuza karşı böbrekleri korumanın 7 yolunu paylaştı.

 

  1. Günde bir çay kaşığından fazla tuz tüketmeyin. Özellikle ne kadar tuz içerdiğini bilmediğiniz işlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durun. 
  2. Sebze, meyve, tam tahıllar ve düşük sodyumlu gıdaları tercih ederek dengeli ve sağlıklı beslenin. İdeal kilonuzu koruyun.
  3. Vücudunuzun sıvı dengesini korumak için günde ortalama en az 1,5 litre su için. Ayrıca çay, kahve veya meyve suyu gibi içeceklerin suyun yerine geçemeyeceğini unutmayın.
  4. Ağrı kesiciler böbreklere ekstra zarar verdiği için gelişigüzel ve gereksiz ilaç kullanmayın. 
  5. Düzenli egzersiz yapın. Haftada en az 3 gün, 30 dakika hareket etmeye özen gösterin.
  6. Diyabet ve hipertansiyonun özellikle böbrekleri tehdit ettiğini bilin ve bu yüzden kan şekeri ve tansiyonunuzu düzenli kontrol ettirin.
  7. Böbrek hastalıkları riskini artıracağı için sigaradan kesinlikle uzak durun.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir