Loading...
tr usd
USD
0.34%
Amerikan Doları
38,10 TRY
tr euro
EURO
0.15%
Euro
43,49 TRY
tr chf
CHF
0.68%
İsviçre Frangı
46,92 TRY
tr cny
CNY
0.08%
Çin Yuanı
5,24 TRY
tr gbp
GBP
0.12%
İngiliz Sterlini
51,09 TRY
bist-100
BIST
-0.84%
Bist 100
9.317,24 TRY
gau
GR. ALTIN
0.33%
Gram Altın
4.076,87 TRY
btc
BTC
0.76%
Bitcoin
85.111,09 USDT
eth
ETH
1.64%
Ethereum
1.614,72 USDT
bch
BCH
0.08%
Bitcoin Cash
335,28 USDT
xrp
XRP
1.02%
Ripple
2,08 USDT
ltc
LTC
0.28%
Litecoin
76,22 USDT
bnb
BNB
0.12%
Binance Coin
592,43 USDT
sol
SOL
3.9%
Solana
139,28 USDT
avax
AVAX
4.52%
Avalanche
19,93 USDT
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dinlenirken ortaya çıkan titremeler Parkinson belirtisi olabilir

Dinlenirken ortaya çıkan titremeler Parkinson belirtisi olabilir

featured
dinlenirken-ortaya-cikan-titremeler-parkinson-belirtisi-olabilir.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En sık görülen beyin ve sinir hastalıklarından Parkinson, özellikle 65 yaş üstü her 100 kişiden bir ya da ikisinde karşılaşılıyor. Yaş ilerledikçe oluşma riski artan rahatsızlığın sebepleri arasında genetik ve çevresel faktörlerin bir arada etkili olduğunu paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Özellikle toksik etkileri nedeniyle tarım ve böcek ilaçlarına maruz kalanlarda Parkinson riskinin yüzde 70 oranında arttığı biliniyor. Diğer tehlike faktörleri ise; kırsal yaşam, çiftçilik, kuyu suyu tüketimi, kafa travması ve hayvansal yağların fazla kullanımı olarak sıralanabilir” dedi. 

 

Dopamin, vücudun hareket kontrolünde önemli bir rolü olan kimyasal bir maddedir. Bu maddeyi üreten hücrelerde işlev bozuklukları veya kayıplar yaşanabildiğini dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Bu hücre kayıplarının devam etmesi bir süre sonra Parkinson’a ait bulgu ve belirtileri ortaya çıkarıyor. Rahatsızlığın dört ana belirtisi; hareketlerin yavaşlaması, istirahat halinde ortaya çıkan tremor adlı tiremeler, kaslarda sertlik ve vücudun denge yeteneğinin zayıflaması anlamına gelen postür reflekslerinde azalmadır” dedi.

 

Tedavide yüzde 90 oranında başarı söz konusu

Parkinson’un yavaş ilerleyen bir beyin hastalığı olduğundan bahseden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Ancak hastalığın ilerlemesiyle; fleksiyon postürü dediğimiz vücudun öne ve yanlara doğru eğilmesi, donma diye isimlendirdiğimiz harekete başlamada zorluk, unutkanlık, psikiyatrik bulgular, kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri, ürolojik belirtiler ve çoğu hastada görülen uyku bozuklukları gibi diğer sistem etkilenmeleri de ortaya çıkar” dedi.

Hastalığın ilerleyişini tamamen durduracak bir tedavi yöntemi henüz olmasa da Parkinson’un yaşam süresini kısaltmadığını vurgulayan Kütükçü, “Hastaların şikayetlerine yönelik tedavilerle hayat kalitesi yıllar boyu korunabilir. Özellikle doğru tanı konmuş hastalarda tedaviye yüzde 90 oranında olumlu cevap alınması önemli bir gerçek. Tedavi seçeneklerini ise ilaç, cerrahi ve diğer yöntemler olarak sınıflandırabiliriz. Piyasada çok çeşitli ve etkili ilaçlar bulunduğu için tüm tedavi planının deneyimli bir nörolog tarafından yapılması kritik” ifadelerini kullandı.

 

İleri evrelerde cerrahi gündeme gelebiliyor

Düzenli kontroller sayesinde hastaların yaşam standartlarının yıllarca belli bir seviyede tutulabildiğinin altını çizen Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Ancak bazı durumlarda hem hastalığın ilerlemesi hem de kullanılan ilaçların yan etkileri nedeniyle başka sorunlarla da karşılaşabiliyoruz. Bu gibi durumlarda şikayetleri ortadan kaldırabilmek için apomorfin enjeksiyonlarına ya da pompa şeklindeki cihaz aracılığıyla bağırsaktan doğrudan emilim sağlayan ilaç infüzyonuna başvurulabiliyor. Bu tedavi yöntemlerinden yeterli yanıt alınamadığı takdirde ise cerrahiden faydalanılabilir. Parkinson hastalığının cerrahi tedavisi günümüzde, beyindeki belirli bölgelere elektrot yerleştirip buralara uyarı gönderme şeklinde planlanıyor. Özellikle bazı hastalarda iyi bir tedavi seçeneği olarak kullanılsa da ameliyatın kime ve nasıl yapılacağına büyük bir titizlikle karar verilmeli” dedi.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir