Loading...
tr usd
USD
0.34%
Amerikan Doları
38,10 TRY
tr euro
EURO
0.15%
Euro
43,49 TRY
tr chf
CHF
0.68%
İsviçre Frangı
46,92 TRY
tr cny
CNY
0.08%
Çin Yuanı
5,24 TRY
tr gbp
GBP
0.12%
İngiliz Sterlini
51,09 TRY
bist-100
BIST
-0.84%
Bist 100
9.317,24 TRY
gau
GR. ALTIN
0.33%
Gram Altın
4.076,87 TRY
btc
BTC
0.76%
Bitcoin
85.111,09 USDT
eth
ETH
1.64%
Ethereum
1.614,72 USDT
bch
BCH
0.08%
Bitcoin Cash
335,28 USDT
xrp
XRP
1.02%
Ripple
2,08 USDT
ltc
LTC
0.28%
Litecoin
76,22 USDT
bnb
BNB
0.12%
Binance Coin
592,43 USDT
sol
SOL
3.9%
Solana
139,28 USDT
avax
AVAX
4.52%
Avalanche
19,93 USDT
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İnfluenza vakalarında son günlerde artış var

İnfluenza vakalarında son günlerde artış var

featured
influenza-vakalarinda-son-gunlerde-artis-var.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnfluenza vakalarının son günlerde arttığına dikkat çeken Medical Park Tokat Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ergün Sönmezgöz, “Kış mevsiminin en şiddetli ve yaygın viral hastalıklarından olan influenza virüsü, solunum yollarının parçası olan burun, boğaz ve akciğerleri enfekte ederek belirtilere neden olur. İnfluenzayı önlemenin en iyi yolu grip aşısı yaptırmaktır. Aşı, 6 aylık ve üzeri tüm çocuklara önerilir” dedi.

 

Medical Park Tokat Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ergün Sönmezgöz, son günlerde hastane başvurularında okulların tatilde olduğu bir dönem olmasına rağmen, en çok grip enfeksiyonun ön plana çıktığını söyledi.

 

A VE B TİPİ DAHA YAYGIN

 

İnfluenzanın nedenlerine ve türlerine değinen Doç. Dr. Sönmezgöz, “Halk arasında grip olarak bilinen influenza, influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Kış mevsiminin en şiddetli ve yaygın viral hastalıklarından olan influenza virüsü solunum yollarının parçası olan burun, boğaz ve akciğerleri enfekte ederek belirtilere neden olur. Bu virüsün A, B ve C tipleri bulunmaktadır. A ve B tipi yaygın olan türü olup, influenza salgınlara neden olabilmektedir. C tipi ise daha hafif belirtilere neden olan türüdür” diye konuştu.

 

BOĞAZ AĞRISI VE ATEŞ GÖRÜLEBİLİR

 

Hastalığın belirtilerinden bahseden Doç. Dr. Sönmezgöz, “Çocuklarda ani başlayan yüksek ve dirençli ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, yaygın kas ve eklem ağrısı, kusma ve ishal olarak görülmektedir. Küçük yaştaki çocuklarda özellikle dirençli ateş ve halsizlik varsa, öncelikle influenza düşünülmelidir. Influenza akciğerlere bulaşarak zatürrey (pnömoni) neden olabilir. Bu durumda ciddi solunum sıkıntısı ve hastanın oksijen ihtiyacının artmasına neden olur. Solunum sıkıntısı olan hastaların hastanede yatarak tedavi edilmelidir.  Ayrıca influenza olan çocuklarda kulak enfeksiyonu gelişme olasılığı da daha yüksektir” dedi.

 

ÖKSÜRÜK VE HAPŞIRIK YOLUYLA BULAŞABİLİR

 

Hastalığın nasıl bulaştığını anlatan Doç. Dr. Sönmezgöz, “İnfluenza da bulaştırıcılık semptomlar başlamadan başlamakta ve temas eden sağlıklı çocuklar kolayca enfekte olabilmektedir. İnfluenza enfeksiyonu olan kişilerin bulaştırma riski hastalığın 5. gününe kadar devam eder. İnfluenza virüsü genellikle hapşırma veya öksürme yoluyla çocuktan çocuğa geçer. Virüs yüzeylerde de kısa bir süre yaşayabilir. Çocuğunuz, enfekte bir kişinin dokunduğu bir şeye dokunarak ve ardından ağzına, burnuna veya gözlerine dokunarak grip virüsü kapabilir” şeklinde konuştu.

 

ASTIM HASTALARI RİSK ALTINDA 

 

Astım hastalarının risk altında olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sönmezgöz, “Astım gibi solunumu etkileyen başka sağlık sorunları olan çocuklar influenza komplikasyonları açısından daha büyük risk altındadır. Astım ve kronik akciğer hastalıkları olanlar da influenza tarafından tetiklenebilir. Ayrıca diyabet, kalp, böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıkları olanlar ve uzun süreli aspirin tedavisi alanlar influenza enfeksiyonunu ağır geçirebilir” ifadelerini kullandı.

 

AŞI YAPILABİLİR

 

İnfluenzayı önlemenin en iyi yolunun grip aşısı yaptırmak olduğunu dile getiren Doç. Dr. Sönmezgöz, “Her yıl grip sezonu başlamadan önce ekim-kasım aylarında aşı yapılmalıdır. Aşı, 6 aylık ve üzeri tüm çocuklara önerilir. Ancak bazı çocuklar için grip aşısı yaptırmaları daha önceliklidir. Astım, diyabet, kalp ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olan hastalar gripten kaynaklanan komplikasyonlara yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Bu kişilerin grip aşısı yaptırması kritik önem arz etmektedir. Grip aşısına ek olarak, çocuğunuzun gribe yakalanma riskini azaltmak için, çocuğunuzun enfekte kişilerle temasını önlenmesi, çocuğunuzun ellerini sık sık yıkaması, çocuğunuzun çok sayıda kişiyle veya kalabalık insan gruplarıyla temas halinde olduğunda tıbbi maske takması gribe yakalanma riskini azaltacaktır. İyileşmeyen ve genel durumu kötüleşen,  dirençli ateşi olan,  öksürük şikayeti artan çocukların en yakın sağlık kurumunda muayenelerinin yapılması gerekmektedir” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir