Loading...
tr usd
USD
0.07%
Amerikan Doları
40,00 TRY
tr euro
EURO
0.29%
Euro
46,98 TRY
tr chf
CHF
0.06%
İsviçre Frangı
50,15 TRY
tr cny
CNY
0.22%
Çin Yuanı
5,57 TRY
tr gbp
GBP
0.27%
İngiliz Sterlini
54,59 TRY
bist-100
BIST
-1.64%
Bist 100
10.107,68 TRY
gau
GR. ALTIN
0.12%
Gram Altın
4.294,34 TRY
btc
BTC
-0.96%
Bitcoin
108.154,99 USDT
eth
ETH
-1.12%
Ethereum
2.541,77 USDT
bch
BCH
0.63%
Bitcoin Cash
494,57 USDT
xrp
XRP
0.14%
Ripple
2,27 USDT
ltc
LTC
-1.42%
Litecoin
86,10 USDT
bnb
BNB
-0.35%
Binance Coin
660,81 USDT
sol
SOL
-2.11%
Solana
148,66 USDT
avax
AVAX
-2.08%
Avalanche
17,91 USDT
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Tatilde kuralsızlık DEHB’li çocuklar için risk!

Tatilde kuralsızlık DEHB’li çocuklar için risk!

featured
tatilde-kuralsizlik-dehbli-cocuklar-icin-risk.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı almış çocuklar için yaz tatilinin nasıl değerlendirilmesi ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

Yaz tatilinde de sınırlar ve kurallar olmalı!

Alanında uzmanlaşmış bir çocuk-ergen psikiyatristi tarafından DEHB tanısı almış bir çocuk için, yaz döneminin aslında kayıp dönem değil, fırsatlara çevrilebilecek bir dönem olarak düşünülebileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, “Özellikle tedaviye yeni başlandıysa, uyum sağlanması için güzel bir dönem olabilir.” dedi.

Yaz döneminin çocuğun potansiyelinin ve öz güveninin artırılabileceği bir dönem olabileceğini dile getiren Luş, “Okul rutininden çıkan çocuklar için bu dönemde eğlence de önemli bir yere sahip, fakat sınırlar ve kuralların da olması gerektiğini ailelerin unutmaması oldukça önemli. Özellikle DEHB’li çocuklar tamamen tatile odaklanırsa okula başlayacağı zaman ciddi anlamda zorluk yaşayabilirler. Bir sonraki okul dönemine hazır hissetmeyebilirler.” uyarısını yaptı.

DEHB’li çocuklar için, tatilde de düzenli kalabilmek önemli!

Çocuğun, zamanını iyi yönetmeyi öğrenmesinin her alanda başarılı olmasını sağlayan bir unsur olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, “Tatildeki etkinlik ve aktivitelerin nasıl ayarlandığı, arkadaşları ile nasıl zaman geçirdiği, zamanının ne kadarını arkadaşlarına ne kadarını kendisine ayırdığını planlayabilmek, çocuğa kazandırmak istediğimiz   iç disiplinle çok ilgilidir.  Bu yüzden öncelikle çocuğa boş zamanını iyi değerlendirmeyi öğretmek için tatil iyi bir fırsat olabilir.” dedi.

Tatilde ebeveynlerin sıkça yaptığı hatalara değinen Luş, “Özellikle DEHB tanısı alan çocuklar için, tatilde de düzenli kalabilmek çok önemlidir. Tatil demek hiç kural olmaması anlamına gelmez, tam tersi çocukların daha sonra kurallı ortamlara girdiklerinde zorluk çekmelerine neden olur. Özellikle belirli saatlerde kitap okuma veya küçük ders çalışmaları düzenlemek faydalı olur.” şeklinde konuştu.

Yaz kampları DEHB’li çocukların sosyal becerilerini geliştirmeleri için güzel bir fırsat!

Aileler için ev ortamında dikkat süresini destekleyecek aktivite önerilerinde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, “Hafıza kartları, labirent çözme oyunları, nesne bulma, kelime avı gibi çocuğun hem hafızasını hem de dikkatini güçlendirecek oyunlar çok faydalı olur. Yine çocuğunuz bir çizelge üzerinden dikkat gerektiren görevleri tamamlayacağı oyunlar yine hem dikkati hem problem çözme becerisini geliştirir.  Denge tahtası, pilates topu, elastik bantlar veya kum torbaları ile yapılan egzersizler de fiziksel ve zihinsel gelişime destek olur.” dedi.

Yaz okulları ve yaz kamplarının akran ilişkilerini güçlendiren etkinliklerle, çeşitli sosyal aktivitelerle DEHB’li çocukların sosyal becerilerini geliştirmeleri için çok güzel fırsatlar sunduğunu ifade eden Luş, bu nedenle çocuğun ilgi alanına uygun yaz kurslarına katılımın desteklenmesini de önerdi.

Tedavinin yazın davam ettirilmesi konusunda doktorun görüşü önemli!

Normal gelişim evreleri ile gerçek bir sorun arasındaki farkı anlamanın önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, “DEHB semptomlarının tipik çocukluk dikkat dağıtıcılarının ötesine geçip gerçek bir bozulma yarattığı durumlarda, tedavi muhakkak yazın da devam etmeli.” dedi.

İlaç kullanan çocuklarda ilaca devam edip etmemeleri konusunda mutlaka doktor önerisi alınması gerektiğini kaydeden Luş, sözlerini şöyle tamamladı.

“Çocuğun davranışsal tetikleyicileri tanımasına ve bunlara daha iyi yanıtlar bulmasına yardımcı olmayı amaçlayan davranışçı terapiler, aile terapileri ve çeşitli beceri kazanma programları yaz boyu sürdürülebilir. Bu terapiler duygusal tepkiler, organizasyon ve dikkat konusunda yardımcı olabilir.”

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir